Magyar márkák: 10+ 1 érdekesség a Dreher sörgyárról

Hírek

Kőbánya nevével egybeforrt sörgyártás, amelynek egyik fontos alapanyagát a helyben feltörő karsztvíz adta. Az 1850-es években létrejött első sörfőző üzemek közül csakhamar kiemelkedett az id. Dreher Antal által 1862-ben megalapított sörgyár.

Vaspálya utca 4., Miklós Lajos járműgyártó mester üzemének udvara. Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt.-nek gyártott platós lovaskocsik.
1939. Vaspálya utca 4., Miklós Lajos járműgyártó mester üzemének udvara. Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt.-nek gyártott platós lovaskocsik. Forrás: Fortepan. Adományozó: Miklós Lajos

1. Sétapálcába rejtett sörminta

Az 1810-ben született Dreher Antal Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a mesterséget. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében – a legenda szerint – üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették.

2. A Sörkirály

Dreher Antal a család Klein-Schwechatban működő gyárában kísérletezte ki az alsó erjesztéssel készülő, bécsinek nevezett lager biert. A szakmabeliek elismerésük jeléül kezdték Sörkirályként emlegetni. 1859-ben földbirtokot – és vele együtt pincét – vásárolt Kőbányán, hogy sörfőzdét építsen és helyi főzésű sörrel vegye be a magyar piacot.

3. Piros körben fehér háromszög

A Dreher Sörgyárak és a Dreher márka logójában a piros körben fehér háromszög a sörhöz szükséges három legfőbb alapanyagot szimbolizálja: a vizet, a malátát és a komlót. A serfőző mester az alapanyagok bűvös hármasából a legtökéletesebb sört főzi, a kör az ő szaktudását szimbolizálja, miközben utal a keverő mozdulatra, a forma révén pedig a tökéletességre.

4. A legnagyobb adózó a monarchiában

Dréher Antal korai halála (1863) után a gyárat fia, ifjabb Antal, majd unokája, Jenő fejlesztette tovább. 1873-ban a cég fizette a legtöbb adót az Osztrák-Magyar Monarchiában.

5. Az első hazai palackos sör

A Dreher sörgyár volt Magyarországon az első, amelynek terméke palackban került forgalomba 1870-től. A vásárlók eleinte nem hitték el, hogy akár 8 napig is friss maradhat a palackba zárt nedű.

6. Évi egymillió hektoliter

A cég 1907-től Dreher Antal Serfőzdéi Rt. néven működött. A gyár az első világháború előtt már 800 munkást alkalmazott, termelése elérte az évi egymillió hektolitert. A két világháború között a piac 70 százalékát uralta.

7. Első Magyar Serfőzde

Az első világháború után három nagy sörfőző vállalat kartellbe tömörült, majd 1933-ban egyesült Dreher-Haggenmacher Első Magyar Serfőzde Rt. néven.

8. Csoki, tápszer, margarin

A Dreher 1923-ban a német Maule céggel közösen csokoládégyárat hozott létre. Az 1929-33-as gazdasági világválság idején további termékekkel egészítették ki kínálatukat. Gyártottak Kőbányán pamutot, tápszert, margarint, szódát, sőt jeget is!

9. Dréher-rezidencia

A Jászberényi (ma Dreher Antal) úti Dreher Sörgyár az 1930-as években lett a konszern központja. A gyárral szomszédos áll az 1856-ban, klasszicista stílusban épült Havas-villa, amely a Dreher-gyár mindenkori vezérigazgatójának rezidenciája volt az államosításig.

10. Kőbányai

1949-ben a Dreher-Haggenmachert további 3 kőbányai sörgyárral összevonva hozták létre a Kőbányai Sör- és Malátagyárat. A gyár adta akkor a hazai sörtermelés 87 százalékát, s az 1980-as évek elejéig meg is tartotta ezt a nagyságrendet.

+ 1. Asahi

A rendszerváltást követően a Dreher nevet visszanyert gyárat több tulajdonosváltás után a japán világmárka, az Asahi vásárolta fel.

Az MNMKK Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében jó néhány egykori Dreher reklámplakát megtalálható, lásd itt.

A cikk Kopcsay Ágnes, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára munkatársának írása alapján készült.